Ollikainen, Tuomas

Antimonumentti

2019 / Teossijoitus

Antimonumentti syntyi kuvanveisto-opintojeni loppupuolella, kun erään kritiikkitehtävän aiheena oli rakkaus. Olimme samaan aikaan suunnittelemassa pronssivalua. Päätin yhdistää teeman ja tekniikan. Pronssi on perinteisin figuratiivisten, varsinkin suurmiehiä esittävien monumenttien materiaali. Ajattelin tehdä jotain vastakkaista monumentaaliselle, suurieleiselle ja vertikaaliselle, jotain arkista, minimalistista ja tasa-arvoista.

Vessassa käyminen yhdistää jokaista ihmistä. Myös paavi ja presidentti käyvät paskalla. Otin antimonumentin figuurien mallit instituutiomme päärakennuksen vessan ovista. Tämä tuntui jotenkin tärkeältä. Siirsin mallit ovien tarroista asettamalla paperin tarran päälle ja värittämällä alueen lyijykynällä. Samaan tapaan kuin kolikon kohokuvio siirretään paperille. Sen jälkeen leikkasin figuurin paperista ja siirsin sen juustonkuorivahan pintaan, minkä jälkeen leikkasin muodot vahasta. Sitten vain valukanavat paikoilleen ja muotin tekoon.

Valu onnistui mainiosti. Siistin figuurit ja etsin kuvanveisto-osaston kivipihalta sopivan kokoista ja hyvän väristä kiveä. Löytyi kappale vihreää graniittia, josta halkaisin vielä pienen palan poissa. Figuurit on kiinnitetty kiveen Keuruun ekokylällä tapeilla ja epoksi-liimalla. Kivijalusta tuo minimalistisiin, jopa lelumaisiin figuureihin jotain hieman monumentaalista.
Yksi vanha tapa patinoida pronssia on virtsata siihen. Niinpä teos on paikassa (eli metsän reunassa), missä ihmiset voivat virtsata sen päälle. Figuurit seisovat luonnon keskellä lähes huomaamattomina, mutta löydettävissä, muistuttamassa meitä jostain tärkeästä: lähimmäisenrakkaudesta.

Teoskuvia

Haastattelu


http://tuomasollikainen.com/

Kivijärventie 300, Keuruu | rajatalo217@gmail.com 
.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram