Open Call 2019

RAJATALO – määrittelemätön ajanjakso ympäristötaidetta

 

Rajatalo kutsuu kaikkia Suomessa pysyvästi asuvia kuvataiteilijoita jättämään teosehdotuksia laaja-alaiseen ympäristötaiteen kokonaisuuteen, joka kasvaa, muuttuu ja muokkautuu ajan myötä. Haku on avoinna 1.4 - 30.4. 2019 ja sen myötä haetaan toteutettavaksi kolmea teosta kuluvan vuoden aikana. Valinnoista ilmoitetaan 15.5. ja tarkemmat aikataulut sovitaan valittujen taiteilijoiden kanssa erikseen.

Rajatalon vuoden 2019 teema on muistomerkki. Muistomerkki kohotetaan kunnioittamaan jotakin tärkeää. Sen tarkoitus on estää unohdusta, mutta se voi samalla myös kehottaa tai neuvoa. Mitä kaikkea tulisi muistaa ja miksi? Jääkö jokin muistamatta mikä olisi muistamisen arvoista? Teemaa saa tulkita vapaasti.

Rajatalo -ympäristötaidekokonaisuus rakentuu Keuruun Ekokylän (Kivijärventie 300, 42700 Keuruu) yhteydessä sijaitsevaan asuinkäytöstä poistettuun, 1950 rakennettuun kaksikerroksiseen rapattuun puutaloon, sen pihapiiriin ja taloa ympäröivään lähimetsään (kokonaisuudessaan n. 1 ha). Teosten sijoituspaikkana voi olla talon sisätilat, talon ulkopuoli, nurmipiha, piharakennukset sekä lähiympäristö, joka käsittää metsää ja metsikköä.

Teosehdotusten tulee huomioida myös aikaisemmat teokset, sisätilan osalta tilamahdollisuudet ovat rajoitetut. Yhteydenotot ja tiedustelut sähköpostitse.

 

Taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnetään Keuruun kaupungin toimesta teoskohtainen 665€ suuruinen apuraha. Taiteilijoille korvataan yksi matka edestakaisin kotipaikan ja Keuruun Ekokylän välillä julkisella kulkuvälineellä. Teoksen, sen osien tai materiaalien kuljetuksen myötä voidaan korvata vaihtoehtoisesti polttoainekulut. Taiteilijoille tarjotaan ruokailu Ekokylän yhteisruokalassa (aamupala, lounas, iltapala) ja yöpyminen Ekokylässä kahden hengen huoneissa. Teosten toteutukseen myönnetään 200€ suuruinen materiaaliraha, mutta kierrätys- ja luonnonmateriaalien käyttö on suositeltavaa.

 

Ekokylän puolesta käytössä on kirvesmiehen, puutarhurin ja metsurin työvälineitä, työtiloja mm. pienet metalli- ja puutyöpajat, betonimylly, traktori, sekä runsaasti erilaista kierrätysmateriaalia ja romua (*), joiden uusiokäyttöön kannustetaan. Tarvittaessa saatavilla on aputyövoimaa. Talolle tulee sähkö ja vesi.

 

(*) Materiaaliresurssi on kirjava; romumetallia, savea, puuta. Muutamia suurempia eriä tavaraa: mm. tiiliä, polkupyöriä, henkilöauto, kattotiiliä, porraskiviä, kerrostalon ikkunoita raameineen 160x160cm, betonisia siltarumpuja, kassakaappi, kankaita, puhelintolppia n.1,5m pätkinä. Lisäksi muuta tavaraa, kodin irtainta ja huonekaluja.

Kuvia talosta ja joistakin em. materiaaleista https://www.flickr.com/photos/149906198@N03/albums

Lisätietoa materiaaleista: petrilasimaa@gmail.com

 

 

EHDOT JA RAJOITUKSET

Teoksen toteutukseen varataan paikan päällä Keuruun Ekokylällä maksimissaan seitsemän päivää.

 

Talo on käsiteltävissä ulkoa ja sisältä, mutta vesikaton purkaminen tai talon ulkoseinien rikkominen ei käy koska osaa talosta käytetään vielä varastona. Piharakennuksiin ei saa tehdä pysyviä muutoksia. Pihamaata saa muokata ja metsää voi tarvittaessa raivata, mutta täysikasvuisia puita ei saa kaataa. Perusoletuksena on toimiminen ympäristöä kunnioittavalla tavalla.

 

Teosten teknisen toteutuksen tulee kestää tarkoituksenmukaisesti aikaa ja sääolosuhteita.

 

Taiteilijat sitoutuvat siihen, että talo tullaan purkamaan uudisrakentamisen tieltä joskus tulevaisuudessa ja kaikki taideteokset puretaan samalla.

 

HUOM! Hakijoiden tulee huomioida talon lahovaurio mikäli teosta tehdessä pitää työskennellä sisätiloissa. Lahovaurio levittää mikrobeja alakerran ilmatilaan. Työskentelyn aikana taloa voi tuulettaa kaiken aikaa avaamalla ovet ja ikkunat, jolloin altistus käytännössä katoaa.

 

 

HAKEMINEN

Lähetä hakemus sähköpostilla osoitteeseen rajatalo217@gmail.com 30.4.2019 mennessä. Yksi max. 5MB tiedosto (pdf tai doc.). Viestikenttään oma nimesi ja haku2019.

 

Hakemuksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

taiteilijan yhteystiedot: nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti

kirjallinen teossuunnitelma

luonnos teoksesta tai kuvanäytteitä aikaisemmista teoksista

teoksen ripustuksen / pystytyksen tekninen toteutus

teoksen toteutukseen arviolta kuluva aika

mahdollinen aputyövoiman tarve

muut erikoistarpeet teoksen toteutusta varten

 

Hakijoille ilmoitetaan valinnoista 15.5.2019 mennessä.

 

Rajatalo toteutetaan Keuruun Ekokylän, Keuruun kaupungin ja Taiteen edistämiskeskuksen yhteistyönä.

Rajatalo kotisivu: www.rajatalo.fi

Rajatalo facebook: https://www.facebook.com/rajatalo217/

Rajatalo projektisivu: http://www.taike.fi/fi/projektit/-/project/viewProject/324

 

Tiedustelut:

 

rajatalo217@gmail.com

 

Sami Ala, Ekokylän yhteyshenkilö, tutustumiskäynnit ja lisätietoa materiaaleista

petrilasimaa@gmail.com

 

Lisätietoa ekokylästä:

http://www.keuruunekokyla.fi/fi/esittely.html

 

Kivijärventie 300, Keuruu | rajatalo217@gmail.com 
.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram